Nordbeans - káva a cestování na severu
Z ochozu na Ještědu vyhlížím první sluneční paprsky a prohlížím si ještě spící Liberec - město, kde řádil Spiderman, jezdila úzkorozchodná tramvaj a pár kroků od vlakového nádraží je to nejlepší, za čím do Liberce jezdím.
Libereckou pražírnu Nordbeans znám spoustu let, mám rád jejich severský styl pražení, který dává vyniknout šťavnatým a ovocným chutím, které u filtrované kávy vyhledávám a po loňském otevření okresů jsem konečně navštívil nové srdce pražírny - DOK.
Je tady kavárna, pražírna, pekárna, cukrárna, školící centrum a všude voní káva.
Prostor DOKu mě nadchnul a během první návštěvy jsem chtěl zkusit úplně všechno - filtrovanou kávu, skořicového šneka, cappuccino, jídlo z lokálních surovin, espresso tonic.
Odvezl jsem si několik balení kávy a ještě ten den se vrátil pro nášup :-)
Cestou do Liberce jsem udělal zastávku v Tanvaldu a vydal se na Špičák. Z parkoviště v Horním Tanvaldu jsem po modré došel k nové rozhledně Špička. Kovová rozhledna, která zespodu vypadá jako zrcadlo ve tvaru kapky je přístupná po žebřících a stálo hodně jednání s úřady a památkáři rozhlednu na tomto místě vůbec postavit.
Další kroky vedou na vrchol 810 m vysokého Špičáku s kamennou rozhlednou, která byla zavřená (covid), skiareálem, traily a vyhlídkou na okolí a skvělým místem na polední kávu.
Další výlet z Libereckého nádraží je na středověký hrad a renesanční zámek Frýdlant. Půlhodinová cesta vlakem na zastávku Frýdlant v Čechách rychle uteče, stejně tak i cesta do kopce k hradu z poloviny 13. století. Návštěvu Frýdlantu doporučuji spojit s exkurzí v nedalekém pivovaru, obnoveného v roce 2014, s ochutnávkou piva Albrecht a posezením ve stylové zámecké restauraci.
V nabídce od Nordbeans si vybere každý - vzácné microloty, výběrovou kávu od farmářů, které pražírna pravidelně navštěvuje, zrnka upražená na espresso, filtr, cenově dostupnější Sweet city coffee, Nový Standard, kávu do kanceláří, na cesty i na doma - vyzkoušejte můj recept na domácí Cold Brew:
Cold Brew Sao Silvestre
100 g hrubě namleté kávy
1 l filtrované vody
Hrubě namletou kávu zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne v uzavřené sklenici ve sklepě či v ledničce. Další den kávu přefiltrujeme a podáváme vychlazenou. Používám ovocné a kyselejší kávy a příprava za studena dostane ze zrnek výrazné chutě. Ideální je také spojení s tonikem.
Porovnání neporovnatelného: Tradiční Standard a Nový Standard
porovnání kávy ze sámošky a výběrovky od české pražírny. Zamyšlení nad kávou a kávovou kulturou dříve a dnes ve starším článku na blogu.
všechnu kávu na fotkách a všechna místa jsem vypil/navštívil osobně a spoustu informací jsem čerpal ze stránek, blogu a eshopu pražírny Nordbeans: https://www.nordbeans.cz/eshop/nordbeans/