Porovnání neporovnatelného: Tradiční Standard a Nový Standard

16.01.2020

V dobách dávno minulých, kdy se pro mléko chodilo s plastovou odměrkou, aby plastový sáček nepraskl (vynález mléka v tetrapaku datuji ve své paměti na rok 2001) a hlava rodiny nás vysílala do hospody se skleněným džbánem pro pivo, v dobách fungujících sámošek a nového ABC každé dva týdny, se každou neděli po obědě pila káva.

Koupená a rovnou namletá na velkých mašinách přímo v samce. Turek s horou cukru a s mlékem s nekonečným dolováním zrníček mezi zuby. Dodnes si pamatuji kázání "nelej lógr do dřezu, ucpeš odpad."

Ano, to byla Standardka mého dětství. Dá se koupit i dnes ve stejné kvalitě jako tenkrát a dokonce i v obchodech, ve kterých se zastavil čas.

Dětství je nenávratně pryč. Člověk dychtí po informacích, kvalitě a nespokojí se s kdečím. Letošní léto přišla pražírna Nordbeans se zajímavým nápadem definovat Nový standard kávy.

Fakta

Marila Tradiční Standard Směs, výrobce MOKATE Czech s.r.o., pražená zrnková káva ROBUSTA, cena 192 Kč/kg

Nový Standard, výrobce NORDBEANS s.r.o., druh ARABIKA, země El Salvador, proces Promytý, nadm. výška 1400 m n. m., region Usulután, farma Los Pirineos, pěstitel Gilberto Baraona, cena 1000 Kč/kg

Z papírového sáčku Standardky jsem se dozvěděl, že uvnitř je Robusta.

Balení Nového Standardu je plné informací a jedním pohledem vím i jméno farmáře, který kávu vypěstoval. Moderní doba umožňuje vycestovat za hranice, navázat kontakty s farmáři, kteří hledají především partnery pro zpracování větší části sklizně farmy nebo závodu.

Díky zadní části obalu, který je vhodný pro skladování kávy a po otevření krásně zavoní jsem se dozvěděl i o myšlence Nového Standardu. 

Cituji ze sáčku s kávou: "Tato edice představuje náš pohled na standard výběrové kávy v roce 2019. Symbolicky odkazuje na produkt národního podniku Balírny obchodu, který byl představen s dobrým úmyslem v roce 1964. Jeho původní myšlenka spočívala v záruce standardu jakosti. Dodnes je ale známý především pro svůj ikonický obal."

Vzhled, vůně, chuť

Porovnal jsem tedy dvě standardky. Porovnával jsem neporovnatelné.

Tradiční Standard Směs - po otevření bez jakékoliv vůně, při přičichnutí zkažené fíky. Barva nenamletých zrn byla vesměs černá, každé zrno bylo jinak barevné a velké (směs různých zbytků kávy bez původu a kvality). Po namletí vůně cigaret a celkem překvapivě barva namletých zrn nebyla až tak černá (nedopražená a přepražená). Chuť při zalití vodou kyselá, dráždící, kovová a cigaretová.

Nový Standard - po otevření intenzivní oříšková vůně, voněla jak pražené buráky a tato vůně byla i po namletí. Barva byla stejnorodá, světle hnědá. V chuti při zalitý slaný karamel který přecházel v broskve.

na fotografiích vlevo Tradiční standard, vpravo Nový Standard

Espresso test

Tradiční Standard Směs - při mletí bez vůně, crema hořká, šťiplavá, chuť hadru na podlahu s pachutí cigaret. Nedopil jsem to.

Nový Standard - při namletí vůně buráků, crema sladkokyselá, chuť nugátu, limetek a citrusů. Příjemné a vyvážené.

Test byl takovým zamyšlením, jak se pila a připravovala káva dříve a dnes a kam se kávový svět za ty roky posunul.

Tradiční Standard Směs si dovedu představit na stavbě nebo ve fabrice, zavřený v paneláku při nedělním obědě s kostkou cukru a mlékem, aby se přehlušila ta chuť nekvalitní kávy, zalitý vařící vodou s krustou na povrchu. Velký hrnek ve kterým se káva louhuje dokud není studená a aby se ušetřilo, tak zalitá ještě jednou.

Za každým zrnkem kávy je spousta dřiny a práce a posunutí Nového Standardu o level výš je dobrým krokem. Chci vědět co piju a šálek kávy si chci vychutnat a užít. Doba prefabrikovaných espresso směsí je také pryč a dnes je trend filtrované kávy, která vyzdvihne chuť a vůni a funguje na principu jednoduchého zalití kávy horkou vodou.

A kam se posune pití kávy za dalších dvacet let? Bude vůbec ještě mít kdo kávu pěstovat? Bude ještě kde ji pěstovat? Nezdrancují velké korporace a nadnárodní firmy všechny zásoby? Budeme dál pít kávu z neekologických jednorázových kapslí, živit překupníky a prskat nad tím, jak si mastí kapsy a čekat, kdy bude káva v hypermarketu zase v akci? Budeme dál pít studenýho turka, který se válí hodinu na okýnku, s kupou cukru a mléka.

Za těch dvacet let si vzpomenu na ty krásný a pohodový chvíle. Tak, jako dnes si při pohledu na papírový sáček s kávou, která nešla ani rozkousat vzpomenu, jaký to byl svátek, když jsem s dospělákama popíjel kafe a vyhazoval lógr do dřezu.

P. S.: Ani jednou jsem dřez neucpal.

© 2022 s JACKEM na kafe. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky